2008. június 13., péntek

Textúrák










Újabban elkezdtünk a lányokkal kísérletezni, milyen textúrát lehet elérni, ha sima poszterfestékhez különböző anyagokat adunk.
A só és a festék keveréke egészen egyedi, smirglis, érdes hatású. A színeket nem lehet olyan jól keverni, inkább darabosabban lehet felvinni a lapra. Később ez szerintem nagyon sok lehetőséget rejt magában, Anna királylánya is érdekes, különleges lett tőle- Abigél nem szeretett vele dolgozni, az ő életkorához inkább a folyós, maszatolós dolgok illenek, de taktilis tapasztalatnak nem volt rossz.

A liszt-víz-festék egy krémes, lágy, folyós anyag, ujjfestésre is nagyon jó- puha, kellemes tapintású. Papíron kissé matt hatást kelt, álomszerű, sejtelmes, világos festményeket készíthetünk vele.

Mi földön, nagy csomagolópapíron festettünk, nagy ecsettel, a három alapszínnel. Nagy felületen merészebben lehet kísérletezni, nagyobb a tér, részt vesz benne az egész test.
Remélem, ti is kipróbáljátok, a szomszéd kutyájának nagyon tetszett :o)!
(viccelek, a lányok imádták, és én is! De a kutya is kíváncsian figyelte, mi zajlik a szomszédban)

7 megjegyzés:

panka írta...

Gyönyörűek lettek ezek a képek!
Felmerült bennem egy kérdés épp néhány napja, és mivel pont ide illő, és talán te tudsz nekem segíteni, feltenném neked: mikortól van értelme(mikortól élvezetes egy gyereknek) rajzolgatni? Látom, hogy ti nagyon sok ilyen kreatív dolgot csináltok együtt, mikor adtál először ceruzát(zsírkrétát, inkább, gondolom) a lányok kezébe?
Borikám ugye 10 hónapos, eddig egyszer adtam neki kb. 1 hónapja vastag zsírkrétát, de egyelőre csak megenni próbálta :-), pedig rajzoltam előtte, hogy lássa mire való. Korai még? Te mit gondolsz?

Noémi írta...

Szerintem ez erősen gyerekfüggő. Anna igazi kis művészalkat, kb.8-10 hónapos volt, mikor először kézbe vett Waldorf-krétát, és azonnal nyomot hagyott vele a papíron, onnantól kezdve rajzol. Abinál ez az igény jóval később jelentkezett, egy éves múlt, mikor igazán érdekelni kezdte a krétázás.
Krétával indítani jó, erre én a Stockmar márkájú méhviasz-téglát használtam, először kéket adtam, sokáig csak ezzel rajzolt, majd szép sorban az alapszíneket.
Fontos, hogy ne rúd alakú legyen, így nem görcsös a fogás. Ha nem tudsz ilyet beszerezni, házilag lehet pl. készíteni- feloldasz rendes zsírkrétát, és muffinsütőben kisütöd- így süti alakú nagy krétáid lesznek.
A festés is ekkortájtól mehet, alapszínnel, de csak kenje, maszatolja, ismerkedjen a színnel, tapintsa. Jó a nagy csomagolópapír, így részt tud venni az egész test, földön, nem asztalnál "foglalkozva", csak szabadon.
Amit sokszor csinálunk, sárba, hóba rajzolunk, esőcseppes ablakra, stb.
De mindez Borikától függ, van, akit korábban, vana, kit később lehet bevonni.
Egy a lényeg, hogy ne legyen "foglalkoztatás-szagú" a dolog, csak szabad, kreatív!

panka írta...

Köszi a választ! :-)
Most úgyis itt a nyár, és én is élvezem az ilyen szabadtéri pacsmagolásokat, úgyhogy a lehetőség adott lesz, Bori meg majd eldönti, hogy csatlakozik-e.
Ennek a Stockmar-nak utánanézek még, eddig csak egyszer keveredtem az oldalukra, de nem magyar, igaz? Nem tudom itthonról is lehet-e rendelni, venni, de a zsírkrétafeloldós ötlet is tetszik.

Noémi írta...

http://www.katica.hu/

itt tudsz venni Stockmar krétát! Nem olcsó, de megéri, mi 4 éve használjuk, és még mindig majdnem ugyanakkora, mint volt..

Melinda írta...

nagyon klasszak a festményeitek. Erre eddig nem is gondoltam, hogy összekevergessem más anyagokkal. Sima temperát használ vagy a waldorfos aquarell festéket?

Noémi írta...

Igazság szerint mi rengeteget festünk. Rengeteget. Összevissza kísérletezgetünk mindenféle anyaggal, médiummal. A waldorfos festék nagyon drága, és ilyen ipari mennyiségű festéshez nagyon borsos lenne csak azt használni. Sima poszterfestéket vagy temperát veszek, esetleg Crayola márkájút a három alapszínben. Ezekkel bátran lehet kísérletezgetni, locsolni, kenni, keverni. A Waldorfos inkább "ünnepi festék" :)

Noémi írta...

egyébként a festékeket szinte mindig higítjuk vízzel, hogy jó kenhetőek legyenek. Kaptunk ajándékba vízfestéket is, de- ott figyel a polcon, nem jó használni, matt, nehezen kezelhető, nincs benne még akkora élmény.
Majd teszek fel még sok próbálkozást, mivel lehet még festeni :)