2008. május 12., hétfő

Évszakok, hónapok


Az elmúlt napok paprikás bejegyzései után visszatérek a magam "normális" csapására. Sajnálom, nem akartam senkinek "rossz szájízt" szerezni, egyszerűen úgy éreztem, hozzátartozik a valósághoz, hogy kiírjam magamból az érzéseinket..

Nemrég Tracynél és családjánál jártunk. Két éve tervezem, hogy megcsinálom az "év-fát", de egyik évben sem tudtuk, mikor megyünk haza, ezért nem fogtunk neki. Tracy otthonában azonban láttunk egyet, és szeretném megosztani az ötletet Veletek, mert nagyon, nagyon tetszik!
Hatalmas csomagolópapírból egész falat beborító fát készített, 12 vastag ággal. Az ágak szimbolizálják a hónapokat, a levelek a napokat. Január elsejétől december 31-ig minden nap kivágnak és megfestenek egy levelet, amelyet felragasztanak a "hónap-ágra". Tracy külön ötlete volt, hogy az egyes leveleket hangulatuk, az időjárás és az aktuális ünnep szerint festik meg, így lett egy borús nap levele sötétkékes-lilás, a húsvété akár egy hímes tojás, az esősé áttetsző kék, a naposé sárga, stb. A fa csodaszép, hiszen napról napra szépül, épül, és a gyerekek hihetetlenül élő, lüktető kapcsolatban élnek így a természet-év körforgásával.
Az alapötlet egyébként ebből az általam is sokat forgatott könyvből való.
Tavaly sokat gondolkodtam, mivel is helyettesítsük az év-fát, hiszen bizonytalan volt, mikor térünk haza, és nem akartam úgy elkezdeni, hogy talán nem fejezzük be. Négy nagy ív csomagolópapírt ragasztottam a falra, ezek voltak a tavasz-nyár-ősz-tél. Minden lapra került évszaknak megfelelő versike, családi képek kerültek rá, melyek egyértelműen az adott évszakra jellemzőek (pl. Anna a medencénél, szánkózós képek, őszi levélben fetrengősek), és készítettünk közösen minden évszakhoz egy általános rajzot, amit ebben az időszakban csinálni szoktunk. Nyáron pl. sütögetni, labdázni, kirándulni, stb. A lap nagyobbik fele azonban megmaradt a gyerekeknek, ők minden nap rajzoltak valamit rá, ami az adott napra, évszakra, ünnepre volt jellemző. (akkor még irka-firka, de számtalan jelentéssel bíró mű került fel ide, lufieregetés, tojásfestés, stb.)
Készítettünk ezen kívül hónap-lépegetőt, ami mindig egy hónapra szóló kis naptár volt, és Anna és Abi képe vándorolt rajta. Ezen előre vagy utólag bejegyeztük, mi történt aznap velünk, vagy mi fog történni.
Ugyan január messze van, de remélem, hogy az ötlet tetszik Nektek, és örömmel fogtok festeni, ragasztani Ti is! A hónap-lépegetőket pedig bármikor el lehet kezdeni :)
Szép napot!

2 megjegyzés:

Kata írta...

Már keresem a helyet / falat a fáknak :D Köszi!!!!

Noémi írta...

:) Örülök, hogy tetszett az ötlet!