2008. május 22., csütörtök

Visszatekintés- Óvodai szereplés, alkotások









Anna óvodai évzárójáról már írtam..
Sokáig tároltuk a falon a képeket, amelyeket az óvodában készített. Édesek, kedvesek, de lehet, hogy most megint nagyon kukacos leszek..
Előre szeretném bocsátani, hogy NAGYON HÁLÁS VAGYOK ENNEK AZ ÓVODÁNAK, ÉS AZ OTT DOLGOZÓ PEDAGÓGUSOKNAK, mert szerették, óvták, befogadták a gyerekemet, mert kedvességet és szeretetet kaptunk Tőlük..mert csupa lelkes, kedves, JÓ Embert ismertem meg itt,akiknek hálával tartozom! Ami ellen most kukacoskodom, az inkább módszertani jellegű dolog..ami még jobban megerősített abbéli meggyőződésemben, hogy otthon a Waldorf-utat fogjuk választani..
Az itteni óvodában évi néhány alkalommal "önkénteskedni" kell, ez kvázi azt jelenti, hogy a szülő bemegy, és dadusnéniként funkcionál a nap folyamán. Igen költséghatékony megoldás, mert minden napra jut egy szülő-aki természetesen ingyen dolgozik ilyenkor-azaz nem kell felvenni dadust a gyerekek mellé az óvodának..a szülő pedig belepillanthat az óvodában folyó munkákba, láthatja, hogyan viselkedik a közösségben a gyermeke,stb..
No, egy ilyen alkalommal egy kreatív-projectben vettem részt..
Hm..túl azon, hogy fel volt rajzolva minden lapra egy előre megrajzolt madár, a színek is ki voltak készítve, milyenre KELL festeni a madarat. Az óvónéni be is mutatta..sárga a szeme, kék a tolla, narancs a csőre..Jajj, hol van itt a kreativitás?? A SZABAD alkotás öröme? Vagy a választás szabadsága? Persze, szerencsére minden madár azért másmilyen lett-hihetetlen, mennyire szét tudja feszíteni az egyéniség a korlátokat..15 féle előre rajzolt kék madár keletkezett narancs csőrrel, sárga szemmel..mint ahogyan mindenki másként néz ki uniformisban is..
Aztán előre gyártott színező lapokat kellett kiszínezni..Anna zöld arcot szeretett volna adni egy emberkének, de azt nem lehetett..mert zöld arcú ember NINCS!
Szegény Picasso vagy Chagall..mehetettek volna nyugdíjba mindketten ezek alapján..Zöld arcú ember IGENIS van! Például a Hollókirály című mesében, vagy amikor kékre-zöldre vált az ember dühében, vagy mittomén..
Egyszer láttam egy Anti-színező Könyvet..alkoss, szabadon..kötöttségek nélkül..DE jó lenne..legalább az óvodában..persze, könyv nélkül is lehet..homokba, hóba rajzolni..földre, téglával, krétával, üveggolyóból, homokból, festékkel, majonézzel tányérra..zöld fejű, piros fejű, akármilyen alakú csodát,olyat, amilyen a fejükben van..ami által megnyilvánulhatnak a gyerekek, ÚGY, ahogyan akarnak..hogy valóban KI TUDJÁK FEJEZNI azt, AMIT akarnak..
Jaj, nem bántani akarom én a MI óvodánkat..nem bántani a pedagógusokat..nem kukacoskodni, okoskodni, mittomén..csak kérni, vagy inkább bátorítani, hogy merjünk másképp is..
No, és itt van néhány fotó is..kiválogattam a képek közül LEGINKÁBB olyanokat, amelyekben szabad keze lehetett a lányomnak..helyes, édes mind egyébként..dekoratív, miegyéb..csak KÖTÖTT..ez vele a bajom..ha lehet ilyet mondani..
Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy Anna IMÁD ilyeneket csinálni, és kellenek is neki a kézműves-jellegű fogalkozások, amikor is lepkét, akármit készít különböző anyagokból..vannak technikák, amelyek viszonylag kötöttek, de ezeken belül is olyan jó lenne szabadabban mozogni néha..
A festés, rajzolás viszont abszolút szabad kellene legyen ebben az életkorban, szerintem..
Na, mindegy, ez most kijött belőlem, és remélem, nem bántottam vele senkit..

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez tényleg érdekes, hogy előre megvan milyen szinekkel lehet csak kiszínezni pl. a madarat. Egyetértek, hogy kell a kreativitás szabadsága, főleg a gyerekeknél. :)
Nem hinném, hogy ezzel a bejegyzéssel bánatanád az óvodát....meg hát talán nem is olvassák. :)