2008. május 14., szerda

Tündérek




A tündérek nem csak a mesés estéken látogatnak el hozzánk, de egészen lüktető kapcsolatban állnak napközben is a gyerekekkel. Áprilisban rengeteget ültettünk- a kis növények már elkezdtek kibújni, a zöld levelek között felbukkantak a bimbók is, melyekben mind-mind egy virágtündér lakozik. Tündérek jelennek meg a rajzokon, tündérek hozzák el az évszakokat. Az időről időre megújuló évszakasztal mindig rejt tündéreket, tavasztündért, hóvirág-tündérkét, a sétáinkon gyűjtött faágak mögül manók kukucskálnak ki apró fejecskéikkel.
Tavaly készítettem négy kis tündért, ők hozzák hozzánk az évszakokat. Az "alaprecept"- azaz hogy hogyan készülnek a kis tündérkék- ,Salley Mavor könyvében található, akit érdekel, majd részletesebben leírom, hogyan készülnek- mert nálunk ez a könyvecske egyelőre nem kapható. Az alap igen egyszerű, ám időigényes, de csak a szárnyaló fantázia szabhat határt, milyen tündérkéket varázsolunk a gyermekeinknek..
Készítettünk a kertbe egy kis tündérházat is, ide költözött be a láthatatlan házi tündérünk, ezért minden nap illő fogadtatásban részesítik a lányok: sütit sütnek neki, friss virágokat tesznek a kertjébe..Felfedeztem egy kis könyvet a tündérház-készítésről, mintha csak a kérdéseimre jött volna fentről valamiféle válasz- kíváncsian várom, milyen ötletek lesznek benne (megrendeltem:))..
Amikor Abigélt vártam, készítettem neki szivárványszínű selymekből egy kis tündéres forgót az ágya fölé, ezen csillant meg a nap és játszott mindenféle színben- percekig gügyögött hozzá..olyannyira megszerettük, hogy azóta is a hálószobában lóg.
No, valahogy így vagyunk mi a tündérekkel..
Bárcsak olyan szépen tudnék rajzolni, mint Brian Froud, aki az egyik legnevesebb "tündérológus" rajzoló, és akinek a képeit mi is gyűjtjük, szeretjük..
Lepkeszárnyú szép napot kívánunk! :o)
..és elnézést a nem túl jó minőségű képekért..

9 megjegyzés:

tollpihü írta...

azt a forgót megmutatod majd? ;)

Noémi írta...

..amint le tudom menteni a képeket, igen :)

Unknown írta...

Az internet kincsestára a blogokban bújkál. Kedves Noémi, ha nem baj felveszem egyéni válogatású kincstáramba a Te tündéri blogodat is. A tündárkészítés nagyon érdekelne.(máj.31.én legy egy kedves ismerősöm szülinapja, aki nagyon nagyn szereti a tündéreket, és készítenék neki egyet)Nagyon megköszönném ha tudnál segíteni Szilda

Noémi írta...

Szia Szilda, nagyon köszönöm! :)
Ma leírom Neked, hogyan készülnek a tündérkék, de ha pár napot vársz, megpróbálok készíteni egyet, és lefotózni az egyes fázisokat..olyan jövő hét közepe felé talán összejönne..Egy tündérke elkészítése (ha először csinálod:) olyan két-két és fél óra..belefér?
Noémi

Noémi írta...

No, tehát..szükséged lesz kis méretű, lyukas fagolyóra, ez lesz a tündérke feje. Nagy pipaszurkáló pálcika a teste, ha nem találsz nagyot, két kicsit is összefűzhetsz. Legyen a kezed ügyében még színes hímzőfonál, akrilfesték, kis ecset, színes filcek, ragasztópisztoly,színes gyapjú, egy makk kalapja és selyemvirág, melyet előzőleg "megfosztottál" a műanyag szártól, és csak a szirmai maradtak. A pálcikákból "embertestet" formálsz, úgy, hogy a végtagokat, testet dupla pálcából alakítod ki. Nagyon szorosan körbetekered hímzőfonállal, úgy, hogy a pálcikát ne lehessen látni. A végére fűzöd a fagolyót, melyre előzőleg már szemet, orrot, szájat festettél akrilfestékkel. Színes gyapjúból hajat ragasztasz rá, majd kis kalapot. Ha elég hosszú a gyapjú, a hajat be is fonhatod. Kis kabátkát vágsz ki a filcből, ki is hímezheted, ezt varrod rá a testre. A színes virágszirmokból lesz a szoknya, néhány öltéssel ezt is felerősíted a pálcika-testre..Szárnyacskái virágsziromból készültek.
Huhh, nehéz így, kép nélkül..
De remélem, ki lehet belőle hámozni valamit:o)

Unknown írta...

Remélem készülnek majd képek is, addig igyekszem összeszedni a hozzávalókat:D, pl a makk kalapja nem lesz egyszerű feladat, de igyekszem. Köszönöm a részletes leírást

Noémi írta...

Ha nincs makk-kalap, legfeljebb nem lesz sapija a tündérnek..vagy lehet pl.filcből készíteni, de esteleg..hm..más száraz termést, gubót is fel lehet hozzá használni..pl.mákgubó félbe törve? vagy hülyén hangzik? :D

Unknown írta...

Dehogy hangzik hülyén, már én is agyalok az alternatívákon, bár mák sincs a kertünkben, de lehet hogy jövő hétvégén belevágunk egy kisebb kirándulásba, és fő szempont lesz a tölgyerdő:), bár egy miniatűr toboz sem lenne rossz....vagy még nem tudom... Várom nagyon a képeket a készítés folyamatáról azért

Noémi írta...

Igyekszem..minél előbb..:)