2008. július 14., hétfő

Gyurmaország tündéreknek

Rég nem írtam a kreatívkodós részlegünkbe. Nyár lévén sokkal másképp zajlanak most a napjaink. Rengeteget vizezünk, sarazunk, járunk a természetben, kagylókat, kavicsokat gyűjtünk (ezekből igen, rengeteg érdekes dolgot készítünk, majd képek is lesznek).
Legújabb kedvenc játékunk a manókeresés. Van egy nagyon jó manós könyvünk. Ebben nagyon részletes képek és leírások vannak a manók világáról. Hol élnek, és hogyan, mit esznek, hogyan öltözködnek, milyen viszonyban vannak a világgal, az állatokkal.. Elsa Beskow gyerekmeséi közül is rengeteg szól manókról, a szokásaikról. Fontosnak tartom, hogy ez elementárvilág lényeivel megismerkedjenek a gyerekek, ezért sokat foglalkozunk a tündérek, manók világával. Új felfedezett Daniela Dresher, akinek egyszerű és szépen illusztrált könyvei a legfrissebb házi kedvencek.
No, szóval a manókeresésről. A könyvek szerint a manók a fák üregeiben, odúiban élnek, közel a gyökerekhez. Keresni szoktunk odvas fákat, leguggolunk, és figyelünk. Gyakran képzeletbeli párbeszédeket folytatunk az apró sipkásokkal, sokszor pedig egyszerűen elképzeljük, hogyan is nézhet ki belül a lakásuk, milyen manók élhetnek ebben a fában. Van, hogy megpróbálunk manónyelvet kitalálni, van, hogy ételeket készítenek a gyerekek, és az odú elé teszik.

Így tettek a legutóbb a tündérházunkkal is. Gyurmából (most semmi fakszni, nem házi készítésű, hanem egydolláros UV-színű volt otthon) mindenféle lakásdekorációt és háziállatot készítettek a lányok a tündéreknek. Saját kezűleg ki is dekorálták az alkotásokat kövekkel, levelekkel. Abigél rengeteg kukacot gyúrt, Anna pedig mindenféle állatot formázott. Néhány aranyos a repertoárból:


Állatkert- Anna




Csiga- Abigél műve (egyedül!!!)





Nyuszi- Abigél műve




Nyuszi- Anna műve




Gyurmatündér ebéd közben




Abigél kukackészítés közben




Anna és a gyurmatündér




Alkotás közben




Virágszirmokkal ékesített tündérház




Csigabiga- Anna alkotása




Hajó a tündérházba

6 megjegyzés:

tollpihü írta...

gyurmahajó, naagyon jó!

off: tényleg szeretnétek barit?

panka írta...

Nagyon szép kis alkotások, leginkább az tetszik bennük, hogy élénk fantáziáról tanúskodnak. Még gyerekkoromból emlékszem, hogy mekkora élvezet pontról pontra kitalálni egy képzeletbeli világ apró részleteit, majd megvalósítani ezt valamilyen látható módon...
Hú, kedvem lett gyurmázni egy kicsit! :-)

Noémi írta...

Pihe,
Először azért még hazamegyünk..meg megkérdezzük a szomszédokat..mert a kert közös..meg összeveszünk rajta a férjemmel..

Panka, ez tényleg így van, nagyon nagy élvezet és Annának egyben nagy frusztráció is, mert megvan a fejében minden apró részlet, ám már kezdi észrevenni, hogy mi nem sikerül úgy, ahogyan szeretné. És ez bizony nagyon nehéz dolog, mert rendesen dühbe tud gurulni, ha valami nem egészen felel meg az eredeti elképzeléseinek.

tollpihü írta...

:)) hogytemilyenjószomszédvagy! szólj, megoldjuk ;)

magértem Annát, én mindig döhbe jöttem, mert a fejemben elképzelt soem találkozott a kezemmellétrehozottal. a kézügyességemről már írtam...

Kata írta...

Hahó!
Gyere Te is játszani, Noémi, ha van kedved: http://href.hu/x/6dgy

A lányok meg nagyon ügyesek!!!! :o)

Etus írta...

Mar epp akartam irni, hogy regen szuletett kreativkodos bejegyzes! Nagyon szepek a remekmuvek! :)