2008. július 9., szerda

Almaszeletelő és gyermeklélek


Aki egy kicsit járatos az ételek világában, tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen a tálalás, milyen alakúra vannak felvágva az ételek. Más íze van a Farfalle- tésztának, mint a spagettinek, noha ugyanolyan durumlisztből készült mindkettő. Más íze van a vörösbornak, ha különböző alakú poharakban szolgálják fel. Más íze van a gombának, ha nagyobb darabokra vágjuk és úgy keverjük a spagettiszószhoz, mintha apró kockákra irdalva kerül bele a szószba.
Egyáltalán nem csodálkozom tehát, hogy a gyerekeim ennyire szenzitívek arra, hogy milyen alakúra vannak vágva az ételek, és ennek függvényében eszik vagy nem eszik meg azt, amit eléjük teszek. Talán a gyerekek még sokkal ösztönösebben érzik a különbségeket, amelyeket mi időhiány, egyszerűség vagy ki tudja mi miatt már nem érzékelünk. Elveszítettük a képességünket, hogy a nüansznyi részleteket észrevegyük, megéljük, meglássuk. Engem mindig meglep, mennyi apróságot tudnak érzékelni a gyerekeim, amelyeket én már csak nagyon nehezen veszek észre. Csalhatatlan például az időérzékük, mindig szinte ugyanakkor éhesek, szomjasak, álmosak, akarnak levegőre menni. Előre érzik a frontokat, a teliholdat, az időjárási változásokat, a napszakok apró változásait is jelzi a testük, lelkük. Megérzik, ösztönösen tudják, ki szereti őket, ki hazudik, ki igaz ember. Emlékeznek igazán fontos dolgokra (érzelmekre, hangulatokra, fontos részletekre) és kizárnak számunkra lényeges, ám annál materiálisabb jellegű dolgokat az emlékezetükből.

Miért írom ezt? Hosszú bevezető után egy kis apró dolog, vettem egy almaszeletelőt..régóta nem esznek almát, mert..nem tudom miért, de amióta ezzel vágom fel, naponta többet is.
És hogy eszik meg pl. a karfiollevest? Úgy, hogy tündérlevesnek hívjuk. Ha azt mondom, hogy karfiol, kijelentik, hogy utálják.
A cukkini szót sem szeretik, de ha simán "egészséges zöldnek" hívom (akárcsak a spárgát újabban), akkor megeszik.
Tegnap például egészséges zöldes, sajtos "nap" volt a vacsora- azaz sült puliszka spárgával és sajttal, Kata blogjáról.
:))

7 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Aztán eljön az idő, amikor az "egészséges" szó hallatán azonnal elmúlik az éhségük... :-D De addig még van egy kis időtök!

andrea írta...

én olyan oviba jártam, ahova otthonról kellett vinni a tízórait és csak a kerek szendvicset ettem meg :)
anyukám pohárral vágta ki hozzá a kenyérszeletből a karikát :)

Etus írta...

Ezt az almaszeletelot en is imadom, habar az enyem nem alma-alaku, csak sima ovalis... Olyan szep cikkekre vagja az almat, tenyleg mas ize van ugy!!!!!!! :):)
Mar hianyoltalak, ne hagyj minket ilyen sokaig "post" nelkul, irgum-burgum!!!!!!!! :)

Unknown írta...

fergeteges lányaid vannak:D
hol lehet ilyen almaszeletelőt szerezni, én alig jöttem rá mi van aképen:D
de be kell vallanom, mindennap a babás bejegyzéseket, infókat várom, és már minden anyagot úgy nézek, hogy ez lány, vagy fiúbaba lesz, és szegény pármo már nagyon aggódik a babagyáram miatt, és minden oka megvan rá...

Noémi írta...

Az almaszeletelő amerikai..de szerintem nagyobb konyhai boltokban otthon is kapható.
A babákhoz most kezdtem hozzá, de nagyon lassan haladok, tele vagyok sok más feladattal, problémával és lassan költözéssel is, de remélem, időben fel tudok tenni valamit róluk..

Kata írta...

Szilda: az Ikea - ban van, be is linkelném, de éppen dolgoznak a honlapjukon. Én is szeretem, egész télen ezzel szeltük az almáinkat :o)

Noémi: Örülök, hogy a lányok szeretik az egészséges zöldes, sajtos napot :o))))

tollpihü írta...

tegnap írtam, de úgy látszik elkeveredett az éterben..

én is szívesebben ezzel szelve az almát ;)

hiányoztatok!