2008. november 25., kedd

Kahlil Gibran- A Próféta

„Amikor a szeretet int felétek, kövessétek őt,
jól lehet minden útja nehéz és meredek.
És mikor szárnyai átölelnek, engedjétek át neki magatokat,
jól lehet a belsejében rejlő kardok sebet ejthetnek rajtatok.
És amikor szól hozzátok, higgyetek szavának,
jól lehet hangja összetörheti álmaitokat, miként az északi szél pusztává sepri a kertet.
Mert amiként a szeretet koronával ékesít, azonképpen fog keresztre feszíteni is.
Amiként a növekedésteket segíti elő, azonképpen nyeseget is.
Amiként felszárnyal magasságotokba, és megsimogatja leggyengébb ágaitokat,
azonképpen száll le gyökereitekhez is, megrendíti őket a fölhöz való kapaszkodásban.
Mint a gabona kalászait, úgy gyűjt be benneteket magának.
Kicsépel benneteket, hogy mezítelenné váljatok.
Megrostál benneteket, hogy megszabadítson a pelyvától.
Fehérre őröl benneteket.
Megkeleszt benneteket, míg képlékennyé nem lesztek;
és aztán szent tüzére vet benneteket,
hogy szent kenyérré legyetek Isten szent lakomáján.”

2008. november 12., szerda

Lélekápoló

Egész életedben kutatsz valaki után, aki megért téged, és elfogad annak, aki vagy.
Végül rátalálsz erre a Valakire- aki mindvégig te vagy.

Richard Bach- A Messiás kézikönyve

No, igen. A szeretetet nem másoktól kell elvárnunk, hanem nekünk kellene adnunk először. Ezért elhatároztam magamban, hogy minimum ennyit megteszek minden nap a magam és a mások örömére:

1. Rámosolygok az emberekre, és kedvesen beszélek hozzájuk, meghallgatom őket, és megértem a nyelvüket. Ha valaki mogorva vagy kedvetlen, akkor is..nem veszem át a rosszkedvét, de adok neki abból az örömből, ami bennem van.

2. Nem állítok többé olyat, hogy Magyarországon mindenki panaszkodik és rosszkedvű, és depressziós. Teszek érte, hogy ne így legyen, legalább annyival, hogy én mosolygok, és bizakodó vagyok.

3. Nem idegesítem fel magam a gyerekeim hisztijei miatt, ha kellő derűvel állok hozzá, talán a feszültség is abbamarad.

4. Nem azon fogok keseregni, hogy mi az, ami nincs, hanem annak örülni, ami van, és annak, ami volt, megőrizni a szívemben.

5. Nem azokat az embereket fogom keresni, akik vidámak, és énekelnek, hanem én kezdek el vidám lenni és énekelni.

..és a többi jön magától.

2008. november 5., szerda

7 dolog magamról- avagy visszatérés a virtuális világba

Bár úgy volt, hogy egy időre felfüggesztem magam, és abbahagyom a blogolást, szelíd noszogatóim játékba invitálása mégis afelé terelt, hogy elektronikus tollat ragadjak, és megosszak magamról hét, eddig blogban nem említett dolgot. Állok elébe a próbatételeknek, ím:

1. Ugyan az indián kultúra iránti elkötelezettségem nem ismeretlen, mégsem kapott ezidáig említést az a törekvésem, hogy ezen egyedi világ tanulmányozása számomra nem pusztán egzotikum, hanem sokkal inkább személyes, magyar ügy- úgy vélem, a gyökereink közösek, és jó ideje komolyan foglalkoztat ezek tanulmányozása.

2. Nemrég tértem vissza egy röplátogatásból, mely során alkalmam volt Új-Mexikó szellemmel átitatott tájainak megélésére, és ugyan most a sorsom egyelőre kis hazánkba köt, mégis azt érzem, OTT kell tanulnom valami nagyon fontosat a közeljövőben. Ezért kimondva, kimondatlanul- de már leírva is valósággá tettem ezáltal- vissza kell térnem az USA-ba..Mikor? Nem tudom. Hogyan? Azt sem. De TUDOM.

3. Két apukám van (a valódi 3 hónapos koromban elhunyt), ezáltal három nagyival és három nagypapival büszkélkedtem gyerekkoromban, sokszor úgy éreztem, ezáltal nagyon gazdag vagyok, és így is van.

4. Mindig tönkreteszem vagy elhagyom vagy ellopják a mobiljaimat- tehát sokat kell még tanulnom a kommunikáció mikéntjéről.

5. Nagyon sokszor keveredek furcsa helyzetekbe (azaz kreálom ezt magamnak, ugye), melyek alaposan felkavarják a körülöttem élők életét is- többször azt érzem, fel KELL kavarnom mindent, hogy profitálni tudjunk egy-egy szituációból, gyakran szimplán zűrös alaknak érzem magam, aki gondolkodás nélkül belesétál a szakadékba, és ránt maga után mindenkit, hogy aztán békésen együtt kievickéljünk. Gyakran emberek maguktól ugranak bele a gödörbe, hogy segíthessenek nekem, ezáltal ugyanoda keverednek, ugyanabba a tanulási helyzetbe, amelyikbe én. Legtöbbször úgy érzem, ez jellemhiba nálam, akár spirituális tartalmú, akár nem. Szeretném viszont azt hinni, hogy ezáltal segítek másoknak is- hogyan találjanak rá a maguk útjára.

6. Kirúgtak a református Gimnáziumból, mert nem követtem a szabályokat. Mai napig balanszírozom a konvenciók és a szabadság mezsgyéjén.

7. Jó ideje foglalkoztat a nőiség kérdése, és a napjainkban újjáéledő női minőség képviselése- és ez itt már a reklám helye, Veresegyházon november 22-23-án az Arvisura Társaság szervezésében egy nagyon intenzív szellemi találkozó lesz. Fő témaköre a magyarság és a nőiség. (egyik napon előadásom is lesz ;)) Szeretettel várunk mindenkit!!

S hogy kinek gurítom tovább a hólabdát? Merthogy ezen játék lényege, hogy 7 további emberkét kell faggatnunk önmagáról..Bevallom, mostanában nem blogoltam, de nagyon kíváncsi lennék Pansophia-ra, Mályvacsigára, Tiliára, Zselenszkyre, Szirkára, Bakkapepére, Fellegajtónyitogatóra..

Elnézést mindenkitől, hogy így kivonultam a világból, azt hiszem, ha nem is olyan intenzitással, mint eddig, de most már sűrűbben fogok előfordulni az oldalon!!
(és talán a Csarodaialligátorra Új-Mexikó vadregényes tájairól is kerül kép egyszer..)